banner

2.4: e-mail link

Als je je eerste website hebt gepubliceerd, wil je misschien graag weten wat de bezoeker ervan vindt. Dan is het handig om jouw e-mailadres te vermelden. E-mail nodigt uit tot interactie, een belangrijk element binnen het webdesign.

We zouden ermee kunnen volstaan om alleen melding van ons e-mailadres te maken zonder er een hyperlink van te maken. Browsers hebben echter de mogelijkheid om, na een klik op een emailadres, direct een mailprogramma te openen. Het is dus zinvol om van je e-mailadres een hyperlink te maken.

Het werkt op dezelfde manier als een externe link maar in plaats van http:// gebruiken we nu het attribuut mailto:
Als adres vul je je emailadres in. Als aanklikbare tekst (dus de tekst tussen het begin- en eindelement) zou je je naam op te nemen.

Algemene schrijfwijze:

e-mail naar:
<a href="mailto:gebruiker@provider.domein">Aanklikbare link</a>

Een e-maillink zou er als volgt uit kunnen zien (te controleren in de statusbalk onderaan deze pagina):

Stuur een email aan Annie

P.S. een domein is in Europa een landcode. Voor Nederland is dat nl, voor Duitsland de en voor Belgiƫ be. Tegenwoordig kun je ook als domein eu nemen. Dan is/lijkt je website nog internationaler! In de Verenigde Staten is er echter een indeling naar diensten.
Voorbeelden: com staat voor commercial, gov voor government, edu voor education en org voor organization.

N.B.Helaas wordt het bijbehorende e-mailprogramma (Outlook) op school niet geopend als je op de gemaakte e-maillink klikt. Dit om de doodeenvoudige reden dat dit programma wel aanwezig is maar niet juist ingesteld (geconfigureerd) is. In een e-mailprogramma moet je aangeven wat de naam is van de server die de inkomende post afhandelt. En ook de naam van de server die de uitgaande mail voor zijn rekening neemt. Steeds meer mensen gebruiken alleen nog webmail en halen daarmee de e-mails niet meer naar hun eigen computer. Ze staan in the Cloud. Als jij je e-mail leest via www.hotmail.com bijvoorbeeld dan is jouw Outlook e-mailprogramma niet nodig.
Conclusie: we maken de e-maillinks wel in deze cursus maar helaas werken ze slechts op die plaatsen waar Outlook goed is geconfigureerd. Later leren jullie, via de taal PHP, om altijd werkende e-maillinks te maken.

Opdracht 8: e-mail links

Open index.html en maak helemaal onderaan op deze pagina een e-maillink naar je eigen e-mailadres. Zorg er voor dat je met een duidelijk zin naar je e-mailadres verwijst. Bewaar deze pagina weer onder de naam: index.html


Extra stof:

 • Het is mogelijk om een e-maillink te maken die een mail verstuurt naar meerdere personen. Hiervoor zorg je dat de e-mailadressen gescheiden worden door ;
  Voorbeeld: <a href="mailto:annie@hotmail.com;jenny@gmail.com">Stuur bericht naar Annie en Jenny</a>
  De werkende e-maillink ziet er als volgt uit: Stuur bericht naar Annie en Jenny

 • Ook kun je het onderwerp van de e-mail reeds vooraf opgeven in de html-code. Dit doe je door achter het e-mailadres het volgende op te nemen:

  ?subject=onderwerp

  Uiteraard vul je bij 'onderwerp' het onderwerp in waarover jouw e-mail gaat.
  Voorbeeld: <a href="mailto:annie@hotmail.com?subject=Contributie">Contributiebericht</a>
  De werkende e-maillink ziet er als volgt uit: Contributiebericht

Extra

 • Pas de e-maillink van opdracht 8 aan zodat deze e-mail gestuurd wordt naar twee personen (e-mailadressen) waarbij ook een zelfverzonnen onderwerp aanwezig is.