banner

Intro: Wat is Javascript?


Javascript is een programmeertaal, gebruikt in websites.

Programmeren is het schrijven van regels code. Op iedere regel code staat een zogenaamd statement. Een statement is een instructie die de computer moet uitvoeren.
Als je code schrijft voor Javascript moet je er op letten dat Javascript hoofdlettergevoelig is. Daarnaast moet er achter iedere regel code een ; geplaatst worden. De standaard functies van Javascript zijn geschreven in CamelCasing. Dit betekent dat het in kleine letters is geschreven, totdat er een volgend woord is. Bijvoorbeeld: myFunction, myVariable, getElementById.

Javascript is de meest gebruikte programeertaal ter wereld. Het zit in bijna iedere website. Als je een website vergelijkt met een levend wezen dan zou de HTML het skelet zijn. CSS zou de huid zijn. Javascript zou de spieren vormen.

Waar zet je de Javascript-code neer?

Je kunt het op twee manieren doen:

  • Binnen in HTML zelf doormiddel van de <Script></script> tags. Deze kun je overal plaatsen.
  • Daarnaast kan je ook een apart Javascript bestand maken dat je kan linken door de volgende tags in je HTML te zetten <script src="Locatie/Naam.js"></script>. Dat leer je in Les 2

Maar wat kan Javascript zoal?

  • Manipuleren van elementen en data.
  • Animeren van objecten.
  • Valideren van data.

§ i.1: Het maken van commentaar.

In Javascript kun je, net als in html en css, commentaar toevoegen. Doormiddel van /* */ kan je een blok commentaar makkelijk maken. Daarnaast is er de optie een regel commentaar te maken, doormiddel van //.

§ i.2: Debuggen

Daarnaast is het mogelijk om in vrijwel alle Browsers te debuggen, de fouten in je Javascript te zien. Dit kun je doen door op F12 te drukken. Mochten er fouten zijn in het script, dan kun je hier zien waar ze zijn en wat er fout is.



In de bovenhoek staat een kruisje met een nummer van het aantal fouten. In de console kan je de fouten zien en wat er precies fout is.