banner

1.1: Inleiding in PHP

PHP is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te creëren. Je hebt daarom altijd een webserver nodig om een webpagina, met daarin PHP code, te bekijken.
Als je een HTML pagina maakt, zijn daar speciale codes voor. Zo moet je de pagina beginnen met <html> en eindigen met </html> (dit weet je al).

      	<html>
      	  <head>
      	    <title> De Titel </title>
      	  </head>
      	  <body>
      	    Hier staat de inhoud van de pagina
      	  </body>
      	</html>
      	

Als je PHP-code in je pagina wilt gebruiken, moet je eerst met een code vertellen: "Er volgt nu PHP-code." Dit doe je met <?php en je eindigt met ?>. Daartussen zet je de code.

<?php
  echo 'Hallo wereld';
  // Met echo kun je tekst in de broncode plaatsen
  // Alles tussen de echo staat tussen 'enkele quotes'
  // Elke echo eindigt verplicht met een puntkomma;
?>

Typ het volgende voorbeeld maar eens over in je editor zoals bijv. Visual Studio Code (of kopiëer en plak hem). Sla het bestand vervolgens op onder de naam index.php.

	<html>
      	  <head>
      	    <title> De Titel </title>
      	  </head>
      	  <body>
      	    <?php
      		echo 'Hallo wereld';
      		// Met echo kun je tekst in de broncode plaatsen
      	    ?>
      	  </body>
      	</html>
      	

Nu moet je index.php uploaden naar je eigen web-account van je provider. Echter het is ook mogelijk om een eigen webserver te downloaden. Deze webserver heeft dan ook de mogelijkheid om de php-code te verwerken (parsen). Van deze laatste mogelijkheid maken we gebruik in deze cursus.

We werken met usbwebserver. De software is open source en dus gratis. Je kunt de nieuwste versie downloaden vanaf de site van usbwebserver. Download versie 8.6 en sla het gedownloade ZIP-bestand op. Pak het gedownloade bestand uit door in de Verkenner te rechtsklikken en te kiezen voor 'Alles uitpakken'. Pak het bestand uit in een nieuwe map met de naam 'webserver' in de ROOT van je C-schijf!! De C-schijf is je harde schijf of SSD in je laptop. Als dat gelukt is dien je nog één belangrijk ding te weten alvorens de webserver te starten.

De bestanden die je gaat gebruiken voor je website met php-pagina's zet je verplicht in de map 'root' die zich bevindt binnen de mappenstructuur van de usbwebserver. In deze root-map zitten al wat bestanden en mappen. Gooi die eerst weg alvorens je eigen bestand daarin te zetten.

Heb je dat gedaan dan ben je klaar om het resultaat van jouw pagina te bekijken door de webserver te starten.

Start nu de usbwebserver door op het bestand usbwebserver.exe te klikken. De eerste keer krijg je twee vragen of je bepaalde services wilt toestaan. Sta dit in beide gevallen toe. De webserver is juist opgestart als je een blauw venster krijgt waarin een groene check verschijnt naar Apache en naast MySql.
Zijn beide groene checks aanwezig dan kun je op de knop localhost klikken. De webserver haalt nu jouw index-pagina op uit de root-map en toont hem in de (standaard)browser. Als het goed is verschijnt jouw pagina in beeld en zie je de tekst 'Hallo Wereld' op het scherm.

Uitleg van de code hierboven

Zoals je ziet, hebben we in het voorbeeld gebruik gemaakt van het woord echo. Met dit statement kun je tekst in de broncode van je webpagina opnemen. Tekst die je in de broncode op wilt nemen en dus op je beeldscherm wilt zien moet je dus tussen enkele aanhalingstekens zetten (' ...... ').

Ook zie je dit stukje tekst staan:

Met echo plaats je tekst in de broncode van je pagina.

De twee slashes (//) in de code betekenen dat het stukje tekst dat daarachter staat commentaar is. Commentaar kan voor jezelf handig zijn als geheugensteuntje, maar het heeft verder geen invloed op de code zelf.

In de programmeertaal PHP kun je ook werken met variabelen. Ook hierbij kun je gebruikmaken van de echo. Hoe dat moet, lees je in het volgende hoofdstuk.

Ga naar hoofdstuk 1.2 (Variabelen)